5 haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle, Bursa Veteriner Hekimler Odası’nın da bileşenlerinden biri olduğu Bursa Çevre Platformu tarafından, Uludağ’da Sarıalan bölgesinde, Milli Parklar Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına BVHO’nı temsilen yönetim kurulu üyesi Veteriner Hekim Melike Baysal katıldı.
5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ ARTIK KUTLANACAK BİR GÜN DEĞİL; DOĞAMIZIN VE YAŞAM ALANLARIMIZIN YOK OLUŞUNA AĞIT SÖYLEME GÜNÜDÜR.
İklim değişikliğinin etkilerini dünyamızda ve özellikle ülkemizde; kuraklıklar,aşırı yağışların getirdiği sellerle sık sık görmeye başladık.
Bu yetmezmiş gibi ülkemizde son 20 yıldır tarım alanlarımıza, sularımıza, ormanlarımıza kısaca yaşam alanlarımıza şirket-yönetim işbirliği ile acımasız, kanunsuz ve kuralsız bir yok ediş arttı.
Yaşadığımız kent Bursa çok değil bundan 30 yıl önce ‘’Yeşil Bursa’’ adıyla anılırdı.
Ama gittikçe artan ve teşvik edilen nüfus yoğunluğunun getirdiği kontrolsüz çarpık kentleşme, kaçak ve yasal sanayileşme betonlaşmayı arttırmış, Bursa’nın tarımı, havası ve suyu kirletilmeye ve hızla yok olmaya başlamıştır.
Artık Bursa havası en kirli şehirlerden biri ve şehir merkezinden geçen dereleri fabrikaların deşarj ettiği kimyasal atık halinde akıyor. Verimli Bursa ovalarındaki tarım alanları hızla betonlaşıyor.
Bu böyle devam ederse, önümüzdeki birkaç yıl içinde gıda ve su krizi yaşamamız kaçınılmaz görünüyor.
Suyuyla ve havasıyla Bursa’yı besleyen, Bursa’nın yaşam kaynağı Uludağ dereleri ise oteller bölgesinden ve diğer tesislerden gelen evsel ve kimyasal atıklarla daha kaynağında kirletiliyor.
Temiz akan su kaynakları ise, su daha toprağa düşmeden kaynağından borularla yerel yönetim ve su şirketlerinin kurduğu su fabrikalarının depolarına ve kasalarına akıyor. Su şehri Bursa hızla kuraklığa itiliyor.
Bunun üstüne çoğalan turizm ve insan baskısı ile Uludağ ormanları ve su kaynaklarındaki tehdit gittikçe artıyor. En son örneği; Uludağ için hazırlığı süren ve çalışmaları Turizm Bakanı tarafından basına duyurulan “Uludağ Alan Başkanlığı” kanun tasarısıdır. TBMM’ne getirilip kabul edilmesi gerçekleşirse, Uludağ Milli Parkı’ndaki yapılaşma ve insan baskısını artacak; önce ULUDAĞ’ı ,ardından Bursa’yı yok oluşa götürecek bir süreç başlayacaktır.
Bu yasanın yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra ULUDAĞ MİLLİ PARK OLMAKTAN ÇIKARILACAKTIR.
Bu bir öngörü değildir…
Ülkemizde Alan Başkanlığı uygulamasındaki en önemli örnek bunu açıkça ortaya koymaktadır. 2019 yılında Kapadokya’da kurulan Alan Başkanlığı ile birlikte, bölge turizm sermayesinin insafına bırakılmış ve Göreme Milli Parkı, 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle milli park statüsünden çıkarılmıştır.
Turizm, bir tür mekânı tüketme biçimidir. Sadece ekonomik boyuta odaklanarak, doğal ve kültürel varlıkların sürdürülebilirliği göz ardı edilir. Bu değerlere onarılması imkânsız zararlar verilir.
Alan başkanlığı ile birlikte oteller bölgesinde yatak kapasiteleri artacak, sürekli inşa edilen yeni oteller, macera parkları, restoranlar gibi yapılaşma hızıyla inanılmaz insan yoğunluğu yaratılacaktır. Alan Başkanlığı yürürlüğe girerse, yönetim komisyonu; Belediye, Turizm Bakanlığı, Turizmciler, otel yöneticileri, Valilik, Milli Park Müdürlüğü’nden birer temsilciden oluşacaktır.
Milli Park Müdürlüğü’nün sorumluluğu ve yetkisi işlevsiz kalacaktır.
Milli Park’ı savunması gereken paydaşlar siyasi baskıya açık halde görevlerini yapamayacaktır.
Bu yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren milli park yasası geçersiz ve işlevsiz duruma getirilecek ve Uludağ turizm sermayesinin insafına bırakılacaktır. Şimdiye kadar BURSA BAROSU, TMOBB VE DOĞADER’in, Uludağ’daki yapılaşma ve talana karşı açtığı yirmiye yakın dava bulunmaktadır ve halen devam eden davalarımız vardır.
ULUDAĞ, BURSA’NIN YAŞAM KAYNAĞIDIR, DOĞAL VE KÜLTÜREL MİRASIDIR.
**Ormanlarıyla Bursa’nın havasını temizleyen Uludağ’dır.
**Yer üstü su kaynaklarıyla 4 milyona yaklaşan Bursa halkına içme suyu sağlayan iki büyük barajımızı (Nilüfer ve Doğancı’yı), dereleri, Bursa ovasına inen yeraltı sularını besleyen Uludağ’dır.
**Sakallı akbabanın, yaban kedisinin, Apollo kelebeğinin ve nicelerinin yuvasıdır.
**Uludağ’da tespit edilen yüzlerce endemik bitkilerin 32’si Dünya’nın hiçbir yerinde yoktur.
İŞTE BU YÜZDEN ULUDAĞ MİLLİ PARKTIR VE MİLLİ PARK OLARAK KALMALIDIR!
ALAN BAŞKANLIĞI YASASI İLE YAPILAŞMA VE TALAN ARTACAK, ULUDAĞ ORMANLARININ, SU KAYNAKLARININ, ENDEMİK BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNİN YOK OLUŞU HIZLANACAK VE GELECEKTE ULUDAĞ ETEKLERİNDEKİ YERLEŞİM YERLERİNDEN BAŞLAYARAK BURSA’YI DA YOK EDECEKTİR.
BUNUN İÇİNDİR Kİ ULUDAĞ SİYASETİN VE SERMAYENİN TALANINA VE İNSAFINA BIRAKILAMAZ.
GELECEK NESİLLERE YAŞANABİLİR BİR BURSA BIRAKABİLMEK İÇİN,ULUDAĞ MİLLİ PARK OLARAK KALMALI VE MİLLİ PARK KANUNLARI TAVİZSİZ UYGULANMALIDIR.
Türkiye ve Bursa kamuoyuna saygı ile duyurulur.
BURSA ÇEVRE PLATFORMU