“Arılar yeryüzünden silinip giderse, insanoğlu yalnızca dört yıl yaşayabilir. Arılar olmazsa döllenme olmaz, hiç bir bitki, hiç bir hayvan, hiç bir insan olmaz.”
(Albert Einstein, 1949)
2017’de Birleşmiş Milletler 20 Mayıs’ı Dünya Arı Günü (World Bee Day) olarak kabul etti.
Tüm yerli çiçek türlerinin neredeyse %80’inin tozlaşması bir Avrupa Bal Arısı türü olan Apis mellifera tarafından gerçekleştirilir ve geriye kalan %20 sinden yaban arıları, eşek arıları ve kelebekler sorumludur.
Yani bal arıları biyolojik çeşitliliğin baş sorumlusudur.
İnsanların besinlerinin %90’ından fazlasını oluşturan 100 bitki türünden dörtte üçü arıların tozlaşması sayesinde elde edilmektedir.
Tarımsal ürünlerin arılar tarafından tozlaştırılması yalnızca verimi artırmakla kalmaz aynı zamanda meyve kalitesini de yükseltir. Örneğin Arılar tarafından tozlaştırılmış çilekler daha dayanıklıdır, daha az şekil bozukluğuna sahiptir ve daha yüksek bir ticari değer yakalarlar.
Kakao, vanilya ve çarkıfelek gibi kültür bitkilerinin yetişmesi yüzde 100 arılar tarafından sağlanacak tozlaşmaya bağlıdır.
Böceklerce sağlanan tozlaşma, çekirdekli meyvelerde meyve verimini yüzde 40 civarında artırır.
Arıların sağlığı ve islahı, kovan sayısının çokluğu, arıcılık ürünleri pazarlama organizasyonu sorunları, arıcılık ürünlerinde kalite denetimi ve tüketici bilinçlendirilmesi gibi sorunlar ise acil çözüm beklemektedir.
Bursa Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu