Türkiye’de daha önce görülen şap hastalıklarından farklı olarak, ilk kez SAT-2 tipi şap virüsüne rastlandı ve 9 Mart 2023 itibari ile karantina uygulaması başladı. Şu anda sadece ithalat ve ihracat izni alınan hayvanlar ile yetiştiriciler tarafından kesim izni alınan hayvanların nakli söz konusu olabilecektir.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Bursa’da henüz SAT-2 tipi şap hastalığı tespit edilen bir işletme yoktur, bu nedenle aşılama çalışmaları daha da önem kazanmaktadır. Bursalı üreticilerimiz, konu ile ilgili gelişmeleri dikkatle takip etmelidir. Şap hastalığı nedeniyle alınan tedbirler kapsamında hayvan pazarları kapandı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelecek ikinci bir emre kadar hayvan satışı ve hareketi yasaklandı. Belirlenen bu yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kanun maddesi uyarınca 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacaktır.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve aralarında Bursa’nın da olduğu bazı il ve bölge veteriner hekim odaları, birkaç gündür deprem bölgesinde incelemelerde bulunmaktadır. Hayvan yetiştiriciliği açısından da büyük önem taşıyan bölgede felaket nedeniyle veteriner hekimlik hizmetleri aksamış durumda. Diğer şehirlerden gelen gönüllü veteriner hekimler ve kamu hekimleri bölgede özveri ile çalışmaya devam ediyor. Şap hastalığına yönelik aşılamanın 9 Mart 2023 tarihi itibari ile başladığı bilgisi verildi. Ancak burada daha kapsamlı, hızlı ve denetimli aşılama gerekmektedir. Bölgede 13 milyondan fazla hayvan bulunmaktadır. Yetkililerden şunu talep ediyoruz: Serbest veteriner hekimlerin özellikle aşılama konusunda ve diğer alanlarda daha fazla görevlendirilmesi riski azaltmada olumlu rol oynar. Bu konuda bakanlığın meslek örgütlerimiz ile koordineli şekilde adım atmasını talep ediyoruz.
Toplum sağlığı açısından da şap hastalığı oldukça önemlidir; hastalık hayvanlarla temas veya enfekte et ve süt ürünleri yolu ile bulaşsa da bu durum nadir görülür. Şap hastalığı, hayvanlar arasında oldukça hızlı yayılmakta, özellikle buzağı ve kuzularda ölümcül sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle alınan tedbirlere uyulması ve aşılama konusunda Şap Enstitüsü’nün belirlediği hazırlıklar doğrultusunda ciddi adımlar atılması gerekmektedir.
Şap hastalığı ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, dolayısıyla büyük ekonomik kayıplara neden olabilen ve hızlı bulaşabilen viral bir hastalıktır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Bursa’da 9 Mart 2023 itibari ile SAT-2 tipi şap hastalığı tespit edilen bir işletme bulunmuyor.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Bursa Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu