Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası, 24 Aralık tarihinde önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. Farklı illerden gelen oda başkanları, akademisyenler ve mesleki dernek temsilcilerinin katıldığı çalıştayda ülkemizin önemli katma değerlerinden biri olan hayvan ıslahı ve suni tohumlama konusu çok yönlü olarak ele alındı. Çalıştayda hayvan ırklarının genetik yönden güçlendirilmesi, verim miktarlarının üst düzeye getirilerek ülke ekonomisine katma değer sağlanmasının önemine vurgu yapıldı.
Çalıştaya katılan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, “Hayvan sağlığı, refahı ve halk sağlığını etkileyen bir süreç olan suni tohumlama uygulamasının veteriner hekimler tarafından uygulanmasının önemine dikkat çekiyoruz” dedi.
Çalıştayda, Atatürk’ün tarım ve hayvancılığı ülke ekonomisi açısından çok önemsediği hatırlatılırken, bu konunun 1934 yılında düzenlenen İzmir İktisat Kongresi’nde ana gündem maddelerinden biri olduğuna değinildi.
Çalıştayda hayvancılığın gelişmesi için hayvan ırk ıslahının her zamankinden daha kritik olduğu vurgulandı.
Türkiye’nin, 1926 yılında, Rusya’dan sonra suni tohumlama uygulayan ikinci ülke olduğu, buna rağmen bu konuda yapılan çalışmaların yetersiz kaldığı ifade edildi. Ülke hayvancılığının kötüye gitmesinin ülke ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ettiğine değinilerek, halk sağlığını, yeterli ve güvenli gıdaya ulaşmayı, ülke ekonomisini etkileyen hayvancılık politikalarının belirlenmesinde veteriner hekimlerin önemli bir sorumluluk aldığına dikkat çekildi.