Beş, bazı fakültelerde altı yıl akademik eğitim sonrası, ‘’veteriner hekim’’ ünvanı ile mezun olan bir sağlık meslek grubu olarak, herşeyden önce bir pandemi döneminde, hasta ile yüz yüze çalışan ‘’sağlık çalışanları’’ dışında, aşıda ‘’öncelik’’ kavramını kabul etmediğimizi, aşının tamamen ücretsiz ve adil bir şekilde tüm topluma ulaştırılması gerektiğini savunduğumuzu belirtmek isteriz.
Bununla birlikte, bu süreçte mesleğimizin tanımlandığı tek alanın ‘’sağlık’’ olması, eğitimimizin canlı ile uğraşan iki hekimlik grubundan biri olması, ‘’veteriner tababet’’ kapsamında aldığımız karşılaştırmalı tıp eğitimimiz nedeniyle, içinde olduğumuz sağlık meslek gruplarının tamamının aşılanıp sadece ‘’veteriner hekimlerin’’ aşılanmaması büyük haksızlık ve çok ciddi bir ayrımcılıktı.
Zira, veteriner hekimler tüm çalışma alanlarında hem hayvan sağlığı hem de ‘’zozonoz hastalıkların engellenmesi ile sağlanan’’ halk sağlığı için ‘’kesintisiz sağlık hizmeti’’ bilinciyle, ara vermeden çalışmaya devam ettiler. Aynı zamanda, COVİD-19 etkeni SARS CoV-2 ile ilgili ilk viroloji çalışmalarının, ilk aşı çalışmalarının veteriner hekimlerin ağırlıklı olduğu ekipler tarafından yapıldığı halde…
Veteriner hekimliğin çilesi bununla da bitmedi, sağlık sınıfında uğradığı ayrımcılık yetmezmiş gibi kendi meslek grubunda da ayrımcılık yaşadı. 20 Nisan 2021 tarihinde, Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin, veteriner hekimlerin aşılanacağına dair bilgi ile Türkiye’deki 56 meslek odasından istediği kamu-serbest veteriner hekim üye listelerine rağmen, şu ana kadar bir tane bile serbest veteriner hekim aşılanmamış, sadece kamuda çalışan veteriner hekimler aşılanmıştır. Bu sürecin sonunda ise üyeler karşısında odalar hedef haline getirilmiş, eksik liste verildiğine dair izlenim yaratılmaya çalışılmıştır.
4 Mayıs 2021 tarihinde ise, tüm Türkiye’deki Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, meslek odalarını arayarak, kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütünden ‘’sözlü olarak’’ serbest veteriner hekim listelerini tekrar istemişlerdir. Oysa, tüm odalar 21 Nisan 2021 bu listeleri gönderdikleri halde, anlaşılmaz bir şekilde bu listeler Tarım Bakanlığı ya da Sağlık Bakanlığı’na ulaştırılmamış, odalar tekrar bu sürecin içine çekilmeye çalışılmıştır.
Türkiye’de aşılanması gereken toplamda sadece 34 bin civarında veteriner hekim varken bunun başarılamaması, farklı ülkelere aşılar gönderilirken ülkedeki bir sağlık meslek grubunun aşılanamaması, Sağlık Bakanı’nın 28 Nisan 2021 tarihinde, twitter paylaşımı ile ‘’bu hafta veteriner hekimler aşılanacaktır’’ duyurusuna rağmen serbest veteriner hekimlerin hala aşılanmamış olmamasını hayretle izlemekteyiz.
Kendi işini yaparken asla kamu desteği almayan ancak kamu hizmeti veren, istihdam sağlayan, vergisini ödeyen, ülkenin ekonomisine katma değer sağlayan, pandemi koşullarında hayvan sağlığı-halk hizmetini kesintisiz olarak sürdüren serbest veterinerin aşılanmamasının ardındaki gerçekleri merak ediyor ve aşılama konusundaki samimiyetsizliğin başka hangi alanlarda var olduğuna dair sorularımızı yetkililere buradan sorduğumuzu kamuoyu ile de paylaşıyoruz.
Bursa Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu