SARS, MERS, KIRIM KONGO, COVİD-19 ve son olarak Maymun çiçeği virüsü gibi hastalıklar zoonotik hastalıklardır yani hastalıkların kaynağı hayvanlardır.
Dünya Zoonotik Hastalıklar Günü’nde de bu hastalıklar hatırlatılır ve hayvan düşmanlığı değil, dünyayı paylaştığımız hayvanları sağlıklı kılarak insanın ve dünyanın sağlıklı olması amaçlanır. Son yıllarda ülkemizdeki sağlık politikalarının getirdiği bir sonuç olarak, sağlık sistemi hastalıkların kaynağından uzaklaşıp, sadece sonuca yani hastalığı çözmeye odaklanmıştır, yani koruyucu hekimlikten uzaklaştırılmıştır. Çünkü bu sermayenin elinde olan ilaç ve sağlık sisteminin işine gelmekte ancak toplum giderek tedaviye ulaşmakta zorlanmakta, sağlık sorunları sayısı hızla artan hastanelerle doğru orantılı olarak artmaktadır.
Oysa enfeksiyon hastalıklarının yüzde 60 gibi çok büyük bir kısmı zoonotik hastalıktır; bu şu anlama gelmektedir, hayvan sağlığının korunması insan sağlığı için çok önemlidir. Direk temasla, hayvansal gıda ve sivrisinek, pire, kene gibi ‘’vektör’’ adı verilen etkenlerle bulaşan zoonoz hastalıklar için Kurban Bayramı da çok önemli bir zamandır.
İnsanlarda görülen gıda kaynaklı enfeksiyöz hastalıkların yüzde 90’dan fazlası zoonotiktir yani hayvansal gıdalarla ortaya çıkar. Gıda kaynaklı zoonotik hastalıklar arasında en önemlilerden olan Brusella (Malta humması), Tüberküloz (zoonotik tüberküloz), Salmonelloz, kist hidatik kurban bayramında özellikle kontrolsüz kesimler için büyük sorundur.
İnsanın sağlıklı beslenmesinin en önemli unsurlarından biri hayvansal proteindir ve kurban bayramı bir ibadet olmasının yanında halk sağlığının gözetilmesinin gerektiği bir süreçtir. Kısa süre içinde çok fazla hayvan VE hayvansal gıda ile temas olmakta, hem insan hem diğer hayvanlar hem de çevre sağlığı için risk oluşmaktadır.
Bu nedenle, kentlerde yerel yönetimler başta olmak üzere, tüm yönetim kademelerinin kontrollü kesim, parçalama ve dağıtım, atıkların imhası için gerekli önlemleri alması gerekmektedir.
Bahsettiğimiz süreçlerde, hayvan sağlığı, hayvan refahı, halk sağlığı ve çevre sağlığından sorumlu ve tümü için yetkili tek meslek grubu olan veteriner hekimlik, sağlığın bu kadar merkezindeyken hala sağlık çalışanı sayılmamakta, özlük haklarından, iyileştirilmiş çalışma koşullarından, emekliliğe yansıyan haklardan mahrum bırakılmaktadır.
Biz de Bursa Veteriner Hekimler Odası olarak Kurban Bayramı arefesine denk gelen Dünya Zoonotik Hastalıklar Günü nedeniyle koruyucu hekimliğin tedavi etmekten daha kolay, daha ekonomik ve daha insancıl olduğuna, Kurban Bayramı’ndaki hayvan refahı ve halk sağlığı sürecine, tüm bunların merkezindeki veteriner hekimliğin sorunlarına dikkat çekmek istedik.
Bursa Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu