Mustafakemalpaşa’da mera vasfından çıkarılmak istenen “çok iyi vasıflı” merayı korumak; hayvan sağlığı ve refahı, hayvancılık ve ülke ekonomisi, yeterli ve güvenli hayvansal gıdaya ulaşımın sağlanması için yetiştiricinin desteklenmesi, kırsalın iyileştirmesi açısından çok önemli.
Mera, sulu tarımla elde edilecek kaba yeme olan ihtiyacı da azaltarak suyu da korumamızı sağlayacak…
Bursa Veteriner Hekimler Odası olarak merasına sahip çıkan MustafaKemalpaşa’daki yetiştiricilerin yanındayız ve mücadelelerine destek veriyoruz.
MERALARIMIZA, DOĞAMIZA, HAYVANCILIĞA VE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ
4342 Sayılı Mera Kanununu amacı; meraların belirlenecek kurallara uygun bir şekilde kullandırılmasını, bakım ve ıslahının yapılarak verimliliklerinin artırılmasını ve sürdürülmesini, kullanımlarının sürekli olarak denetlenmesini, korunmasını ve gerektiğinde kullanım amacının değiştirilmesini sağlamaktır.
İlimiz Mustafakemalpaşa İlçesi, Üçbeyli Mahallesi, 485 parselde kayıtlı 620 da. Orta Mahallesi 273 ada 175 parselde kayıtlı 225 da. Aralık Mahallesi 184 parselde kayıtlı 729 da. ve Orta Mahallesi 248 ada, 143 no’lu parselde kayıtlı 1297 da. taşınmazlar mera vasfında olup, tespit ve tahdit işlemleri yapılarak, söz konusu mahallelerde hayvancılık ile geçimini sağlayan vatandaşlarımızın kullanımına verilmiştir. Teknik ekipçe sınıfı belirlenen bu meralar Çok İyi Mera sınıfında olup, bugün burada hepimizin gözle de gördüğü arkamızdaki ova boyunca uzanan bu mera eşsiz güzellikte, ilimizin gözde meralarındandır.
Geçtiğimiz hafta Cuma günü Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde toplanan mera komisyonu ilgili teknik ekip raporlarına rağmen mera kanununun 14. Maddesi ( c ) bendine dayanarak kamu yatırımları amacıyla meranın 1200 da.’lık alanını mayın arama ve iz takip eğitimlerinde kullanılacak köpek ve at yetiştiriciliği için Jandarma Komutanlığına vermiştir. Oysaki mera kanununun 14. Maddesinde çok açık bir şekilde (Değişik dördüncü fıkra: 26/3/2008-5751/3 md.) “Durumu ve sınıfı çok iyi veya iyi olan mera, yaylak ve kışlaklarda birinci fıkranın (a), (f), (g), (ğ) ve (h) bentleri hariç, tahsis amacı değişikliği yapılamaz” denilmektedir. Yani kanunun ilgili maddesi bu zorunlu hallerin dışındadır. Çok iyi sınıfta yer alan ve ülkemiz hayvancılığı için bir değer teşkil eden bu meraya bir yıl öncesinde de cezaevi yapımı için Adalet Bakanlığı başvurmuş olumsuz cevap verilmişken, bu yıl ne değişmiştir ki mera bir kamu yatırımı için verilmiştir?
Halen bu üç mahallenin yaklaşık 2600 büyükbaş, 6000 küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. Hayvan birimi olarak toplam 3200 olan mahalle varlığının 25.600 dekar meraya ihtiyacı bulunmaktadır. Mevcut mera dahi bugünkü ihtiyacı karşılayamayacak durumdayken bölünerek küçültülecek olması ülke hayvancılığına yapılmış bir darbedir.
Ayrıca meraları ile ilgili karar alınacak mera komisyon toplantılarına komisyon üyesi olarak katılması mera kanununda belirtilmesine, ilgili mahalle muhtarlarının İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne komisyona katılmak üzere gelmiş olmalarına rağmen söz konusu komisyon toplantısına alınmayarak kanuna muhalefet edilmiştir. Muhtarlar kim ya da kimler tarafından neden komisyon toplantısına alınmamıştır? Hayvancılıkta kaba yem ihtiyacının karşılanması et-süt maliyetlerinin düşürülmesi bakımından meraların önemi büyüktür. Üretimde yaşanan girdi maliyetleri nedeniyle tarımsal üretimi bırakması söz konusuyken kaba yem ihtiyacının bir kısmını karşılayabilecek çok iyi bir sınıfta olan mera amacı dışında kullanılmamalı, kullanılmasına izin verilmemelidir.
Meralar yalnızca kaba yem ihtiyacının karşılanması için değil aynı zamanda hayvan sağlığı ve refahı için de çok önemli bir yer tutmaktadır. Meralarda otlayan hayvanlarda fizyolojik faaliyetler düzenli ve kusursuz bir biçimde gerçekleşmektedir. Mera yeminde bol olarak bulunan mineral maddeler sayesinde hayvanlarda kuvvetli bir iskelet yapısı oluşur. Merada otlayan hayvanlar daha sağlıklı olmakta ve yemden daha iyi yararlanmaktadır. Meradaki hayvanlarda üreme faaliyetleri daha sağlıklı, düzenli ve verimli olmaktadır.
Mera vejetasyonunu oluşturan bitki türleri azot ve mineral madde bakımından zengin olan toprak üstü ve toprak altı organları ile toprağın organik madde miktarını arttırırlar. Mera bitkilerinin oluşturdukları vejetasyonlar erozyon kontrolünde en geçerli önlemi teşkil etmekte ve en büyük rolü oynamaktadırlar. Çayır ve mera alanları doğal bir ekosistem olarak sayısız bitki ve hayvan için yaşam ortamıdırlar. Mera vejetasyonun oluşturan bitki türleri, özellikle fosil kökenli yakıtların aşırı kullanılmasından kaynaklanan ve atmosferdeki miktardaki normalin üzerine çıkabilen karbondioksit gazını fotosentezde kullanarak, organik maddeye diğer organizmaların kullanabileceği bir forma çevirmekte, aynı zamanda, bu gazın fazlalığında ortaya çıkan ve sera etkisi olarak adlandırılan küresel ısınmanın önüne geçilmesinde de fayda sağlamaktadır.
İlçemizin ülke çapında bilinen Kemalpaşa Tatlısı Coğrafi İşaret Tescil Belgeli olup, bu tatlının en önemli özelliği diğer peynir tatlılarından ayrı olarak Mustafakemalpaşa yöresinde yetiştirilen inek sütünden özel yöntemlerle elde edilen tuzsuz peynir kullanılmasından gelmektedir. Meramız bir kamu yatırımı için verilirken, hayvancılık yatırımlardan vatandaşımız uzaklaşacaktır. Bu durumda bu peynirler nereden elde edilecektir?
Bu karar İlçe halkını üzmüş ve yaralamıştır. Bu karar İlçe ve Ülke hayvancılığına karşı alınmış yanlış bir karardır. Bu karar ile ilimiz hayvancılığı bir kez daha yara almıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri bir an önce bu karardan vazgeçmelidir. Bu karar geri alınana kadar meramızı savunmaya devam edeceğiz.
DOĞADER
BURSA VETERİNER HEKİMLER ODASI
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ
TÜRKİYE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ BURSA ŞUBESİ
TARIM ORKAM-SEN BURSA ŞUBESİ