1945 yılından beri tüm dünyada, gıdanın ulaşılabilir ve sürdürülebilir olması için farkındalık yaratmayı amaçlayarak kutlanan Dünya Gıda Günü’nün, FAO tarafından belirlenen teması bu yıl "Büyütelim, Besleyelim; Hep Birlikte Sürdürelim" olarak belirlenmiştir. Pandemi kıskacındaki dünyada, bir yandan açlıkla mücadele edilirken, bir yandan da “obezite” ile mücadele ediliyor olması, gıdanın eşit paylaşılmadığını, sağlıklı beslenmeden uzaklaşıldığını, gıda kaynaklarının üretiminin bilimsel yöntemlerle ve yeteri kadar yapılmadığını ortaya koymaktadır. Özellikle hayvansal gıda konusunda, sorumluluk ve yetki sahibi olarak tüm veteriner hekimler adına bu konuya dikkat çekiyoruz.
Güvenli gıdanın öneminin tüm dünya tarafından pandemi sürecinde daha iyi anlaşıldığı ortadadır. Özellikle viral hastalıklarda, canlının bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğinin defalarca altı çizildi. Bu hem insanların hem hayvanların viral hastalıkları için geçerlidir. Bağışıklığı güçlendirmenin üç temel şartı vardır: İyi beslenme, iyi uyku ve stresten uzak kalma. Bu üç maddenin altına elbette farklı maddeler eklenebilir ancak bu üçü şarttır. İyi beslenmenin temelinde protein, daha doğrusu hayvansal protein çok önemli yer tutar. Tabii burada ''güvenli hayvansal gıda' vurgusu yapma zorunluluğu hissediyoruz. O halde bugünlerde hayvancılığın desteklenmesi hayati önem taşımaktadır. Hayvancılık ve tarımı birbirinden ayıramayız. Tarımsal üretimin desteklenmesi, en az hayvancılık kadar önemlidir. Çiftçinin, yetiştiricinin desteklenmesi ülkemiz açısından hayati önem taşımaktadır.
Bursa Veteriner Hekimleri Odası olarak, pandemi sonrası oluşması muhtemel gıda temini sorununa karşı hükümetleri, üniversiteleri, bilim insanlarını, sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını ve uluslararası örgütleri, “Pandemi sonrasına hazırlanmış, sağlıklı beslenen ve açlığa son verilmiş bir dünya” konusunda işbirliği içinde olmaya davet ediyoruz.
Bursa Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu adına
Başkan Veteriner Hekim Hüseyin Bolten