Bursa Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Melike Baysal, tüm dikkatlerin çağın vebası COVİD-19'a yöneldiği bu günlerde, COVİD-19 sonrası yaşanması muhtemel sorunlara dikkat çekerek, COVİD-19 salgınının ardından yaşanması muhtemel gıda temini sorunu ihtimaline karşı tedbir alınması gerektiğini söyledi.
Melike Baysal ''Bilim insanları ve hekimlerle birlikte tüm dünya ‘’virüs, COVİD-19 virüsü ve pandemi’’ konusunda uzman oldu sayılır… Herkesin hastalık ve seyri ile ilgili epeyce fikri oldu.
Umuyoruz ki yakın bir zamanda tüm dünya ile birlikte ülkemizde de salgının hızı kesilecek ve yavaş yavaş normalleşeceğiz…
Bu süreçte, bazı konuları değişik platformlarda sık sık dile getirdik.
Bunlardan biri ‘’zoonoz ve Tek Tıp/Tek Sağlık’’
Dünyada görülen enfeksiyon hastalıklarının yüzde 65’inin hayvan kaynaklı yani zoonoz olduğunu biliyoruz. En doğru ve en güçlü zoonoz hastalık mücadelesinin de ‘’Tek Tıp/Tek Sağlık’’ konseptinin hayata geçirilmesiyle mümkün olacağını da. Yani veteriner hekimlerin ve beşeri hekimlerin birlikte çalıştığı bir sağlık modeli. COVİD-19 bunu tam olarak öğretti aslında. Ara konakçısı bilinmese de bir zoonoz olduğu düşünülen koronada, Veteriner hekim ve beşeri hekim virolog/mikrobiyologlar süreci birlikte yürüttüler.
Küresel iklim değişikliği, gıda tüketim alışkanlıklarının değişmesi gibi nedenlerle, bundan sonra sık sık zoonozlarla karşılaşılacağını bilim dünyası sıkça vurguluyor. O halde şimdiden tedbir almak gerekli. Ne yapılabilir? Mesela, Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin de önerdiği gibi Sağlık Bakanlığı bünyesinde Zoonoz Hastalıklar ve Gıda Güvenliği Daire başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü kurulmalıdır.
Özellikle Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü’nün, bugünlerde alınması gereken diğer tedbir için de etkisi olacaktır… Yani üretim tedbiri…
Hayvansal üretim!
Henüz etkisini hissetmesek de bir süre sonra gıdaya erişim zorlaşabilir. Burada iki nedenden bahsedebiliriz. İlki üretim yetersizliği, ikincisi ekonomik engeller. Ayrıca korona virüsün, daha sıkı tedbirlere mecbur bırakıp bırakmayacağını da henüz bilmiyoruz.
Bu durumda her kentin, kendi üretim bölgeleri için çok acil önlemler alması gerekiyor.
Özellikle viral hastalıklarda, canlının bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğinin defalarca altı çizildi. Bu hem insanların hem hayvanların viral hastalıkları için geçerlidir. Bağışıklığı güçlendirmenin üç temel şartı vardır: İyi beslenme, iyi uyku, stresten uzak kalma. Bu üç maddenin altına elbette farklı maddeler eklenebilir ancak bu üçü şarttır.
İyi beslenmenin temelinde protein, daha doğrusu hayvansal protein çok önemli yer tutar. Tabii burada ‘’güvenli hayvansal gıda’’ vurgusu yapma zorunluluğu hissediyoruz. O halde bugünlerde hayvancılığın desteklenmesi hayati önem taşımaktadır.
Hayvancılık ve tarımı birbirinden ayıramayız. Tarımsal üretimin desteklenmesi, en az hayvancılık kadar önemlidir. Bahar ayları tarım için hazırlık aylarıdır. Çiftçinin, yetiştiricinin çalışması gerekir. Yetiştiricinin veteriner hekime, tedaviye, ilaca ulaşabilmesi gerekir. Oysa evde kalmak gerektiğini, virüsün yayılım hızını kesmemiz gerektiğini de biliyoruz.
Bu durumda, oluşturulacak önlemlerin tüm bu konuları kapsaması gerekmektedir.
Bursa Veteriner Hekimler Odası olarak, tüm sağlık meslek odalarının il pandemi kurullarında olması gerektiğini, ayrıca üretim süreci için de bir kurul oluşturulmasını, yine içinde Bursa Veteriner Hekimler Odası ile birlikte, ilgili odaların olması gerektiğini hatırlatıyoruz.
Hep birlikte, kentin insanının, hayvanının, doğasının ve kent kimliğinin mücadelesini vermek zorundayız. Biz Bursa Veteriner Hekimleri Odası olarak, Gıda ve Veteriner Halk Sağlığı komisyonumuz, Klinik Komisyonumuzla önerilerimizi sunmaya hazırız'' dedi.