Toplum sağlığını tehdit eden sivrisinekler konusunda, Bursadabugün haber sitesine açıklamalarda bulunan Bursa Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Melike Baysal,Yaz aylarında baş gösteren 'sivrisinek' sorununun Bursa'yı da etkisi altına aldığını söyledi. Çoğunlukla sulak alanlarda görülen ve 40 bin kaynaktan oluşabilen sivrisinekler konusunda uzmanlar uyardı. Bursa Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Melike Baysal, bu durumun insan sağlığını da olumsuz etkilediğini ileri sürdü.
Su sıcaklığının 14 dereceye ulaşmasıyla üremeye başlayan sivrisineklerle asıl etkin mücadelenin larva olarak adlandırılan yavrulama döneminde gerçekleştiğini açıklayan Bursa Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Melike Baysal, "Her yıl ortalama olarak Mart ayına denk gelen larva döneminde kullanılan ilacın özelliğine göre 17-18 günde bir uygulanmak kaydıyla başlayan ilaçlama süreci Ekim ayına kadar sürdürülür. Bu etkin mücadele yöntemiyle sivrisineklerin larvadan erişkin hale geçmesi önlenmektedir" dedi.
Melike Baysal, büyümüş olan ve uçkun olarak adlandırılan sivrisinekler yok edilse bile durgun su alanlarında üremenin devam ettiğini öte yandan bu ilaçlamada sivrisineklerin yanı sıra yararlı uçkunların da yok edildiğini kaydetti. Baysal, "Sokak aralarındaki bu ilaçlama insan sağlığı açısından da doğru değildir. Çünkü direkt solunum yoluyla ilaçlara maruz kalıyor olmamız Batı'da tercih edilen bir yöntem değildir" ifadelerini kullandı.
Baysal, "Sivrisinek türü 40 bin kaynaktan oluşabilmektedir. Bu rakam biraz korkutucu gelse de erken mücadele ile kontrol altına almak mümkündür. Mesela sokak aralarındaki su birikintileri, çiçek suladıktan sonra saksının altında kalan su, evcil hayvanımız varsa onun su kabı da dahil olmak üzere birçok faktörü içinde barındırıyor. Çevremizde su kalıntısına dikkat edersek bu mücadelenin bir parçası olabiliriz" dedi.