Günümüzde; hızla artan çevre kirliliği, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, kontrolsüz hayvan hareketleri, sağlıkla ilgili meslek disiplinleri arasındaki yetersiz işbirliği, bunlara bağlı olarak bulaşıcı hastalıklar ve zoonoz (hayvandan insana geçen) hastalıklarda gözlenen artış, bilinçsiz ve düzensiz ilaç kullanımı bakteri ve virüs direncini arttırarak toplum sağlığını tehtid ediyor.
Tek Sağlık Konsepti, veteriner halk sağlığı ile insan halk sağlığının tek çatı altında toplanarak, Global
Halk Sağlığı Politikası oluşturmalarının yeni adıdır. İnsanlarda gözlenen gıda kaynaklı hastalıkların %90’ının hayvansal gıdalardan kaynaklandığı, yine insanlarda gözlenen enfeksiyon hastalıklarının %60’ının zoonoz karaktarde olduğunun dikkate alındığında, toplum sağlığı alanında Veteriner
Hekimlerin önemi birkez daha ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda daha çok gözlenen; Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, (KKKA) Kuş Gribi gibi ölümcül zoonoz hastalıklar ve şarbon, hem insan sağlığını tehdit etmekte hem de ciddi ekonomik kayıplara yol açmaktadır.
Öte yandan, Dünyada kuduz ve tüberküloz vakalarının hala insanlarda ölümlere neden olması ve bruselloz vakalarındaki artış, zoonoz hastalıklar ile mücadelede başarıya ulaşılmasında Tek Sağlık Konsepti altında Veteriner Hekimlerin, Beşeri Hekimlerin ve ilgili diğer meslek disiplinlerinin mutlak işbirliği içinde çalışmasının gerekliliğini ortaya çıkmaktadır. Nesillerin sağlıkla geleceğe tutunabilmesi, mental ve fiziksel gelişimleri için kaliteli hayvansal proteinlerin önemi çok büyüktür.
Sağlıklı hayvansal gıdanın güvencesi olan Veteriner Hekimler olarak, sağlıklı toplum için Tek Sağlık Konseptini çok değerli buluyor ve sağlıklı nesiller için Tek Sağlık diyoruz.