27 Nisan 2019 Dünya Veteriner Hekimler Günü
Dünya Veteriner Hekimler Birliği (WVA) 2000 yılında, her nisan ayının son cumartesi gününü, belirlenmiş bir tema ile Dünya Veteriner Hekimler Günü olarak kutlamayı kararlaştırdı.
Bu anlamda Bursa Veteriner Hekimler Odası yönetim kurulumuzla birlikte, ülkemizdeki ve dünyadaki tüm meslektaşlarımızın Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü kutlarız.
WVA, bu yıl temayı ‘’Aşılamanın önemi’’ olarak belirlemiştir.
Aşı, insanlarda ve hayvanlarda ‘’enfeksiyöz hastalık’’ yapma yeteneğindeki bakteri ve virüslerin, hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak geliştirilen biyolojik maddelerdir. Aşılar, hastalıklardan koruyabilmek amacıyla insan ya da hayvana uygulanırken, aşının uygulandığı insan ya da hayvanın mutlaka sağlıklı olması gerekmektedir. Bu nedenle ‘’aşı’’ sadece hekimler tarafından uygulanabilir. Sadece bu sebeple değil, aşı sonrası oluşabilecek yan etkilerin belirlenmesi ve müdahale edilebilmesi için de aşının uygulayıcısının hekim olması şarttır. Aşı uygulandıktan sonra, vücudun bağışıklık sistemini uyararak etkisini gösterir. Hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaştığında onu tanıyıp yok edecek koruyucu maddelerin yani antikorların oluşumunu sağlar. Oluşan bu bağışıklık ‘’aktif bağışıklık’’ olarak adlandırılır.
Veteriner hekimlikte aşı, uygulandığı hayvanlarda sağladığı aktif bağışıklık nedeniyle artan yaşam kalitesinin yanında, ‘’zoonoz hastalıkları’’ önlemesi nedeniyle de özel öneme sahiptir. Hem çiftlik hayvanlarında, hem de ‘’pet hayvanları’’ olarak bilinen ‘’küçük evcil hayvanlarda’’ zoonoz hastalıkların önlenmesi için veteriner hekimler tarafından aşı uygulanmaktadır. Unutulmamalıdır ki korunma tedaviden daha kolay, daha ekonomik, daha güvenlidir. Veteriner hekimliğin ‘’halk sağlığı’’ anlamındaki önemi özellikle bu noktada son derece açıktır…
Veteriner Hekimlik, koruyucu ve sağaltıcı hekimlik uygulamaları ile hem hayvan hem insan sağlığını koruyan, 6 yıllık bir akademik eğitim ile yüksek lisansını tamamlamış olarak ünvanını kazanan, bir ülkenin vatandaşlarının sağlığını koruyup hayvanlarını sağlıklı kılarken, aynı zamanda ülke ekonomisine, özellikle bizim gibi ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanan ülkelerde ekonominin adeta lokomotifi olarak değerlendirilebilecek bir meslektir…
Veteriner hekimler olarak bizler, yukarıda bahsettiğimiz sorumluluklarımız nedeniyle, mezun olurken ettiğimiz yemine sadık kalarak çalışırken, hem veteriner hekimlerin hem de veteriner hekimliğin hak ettiği noktaya gelebileceği günler için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi tekrarlıyor, yeniden yapılandırılmış ‘’veteriner teşkilatları’’ ile eğitim kalitesi arttırılmış az sayıda yüksek puanlı ‘’veteriner fakülteleri’’ sayesinde, mesleğimizin daha aydınlık günlere ulaşacağına dair inancımızla Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü kutluyoruz…